Endometriozis gelişimi ve diyetsel yüksek yağ tüketimi arasında bağlantı vardır.
Anahtar Noktalar
Vurgu
Endometriozis östrojen bağımlı kronik bir hastalıktır ve diyet alışkanlıkları ile açıkca ilişkilidir
Önemi
Balık, kabuklu deniz hayvanları veya yumurtasının tüketimi başka kronik hastalıklarda olduğu gibi endometriozis gelişim riskini de azaltmakta iken, işlenmiş veya işlenmemiş kırmızı et tüketimi ise endometriozis gelişimine yol açan majör faktörlerden biridir.
Ne Yapıldı?
Yamamato ve arkadaşları tarafından yayımlanan çalışmayı değerlendiren bu yazıda kadınların diyet alışkanlıklarının endometriozis gelişimi üzerindeki etkisi tartışıldı. Bu çalışma, yüksek oranda yağlı diyetin endometriozis gelişimine ve hastalığın güçlü bir şekilde ortaya çıkarak ilerlemesine negatif etkisini desteklemektedir.
Çalışma, endometriozis tanısı laparoskopi ile konmuş 3800 premenopozal kadın üzerinde, diyet alışkanlıkları porsiyonların büyüklüğüne ve alım sıklığına göre değerlendirilerek yapılmıştır.
Veriler
Çalışmanın Güçlü Yanları
3800 premenopozal, endometriozis tanısı laparoskopi ile konulmuş kadını kapsayan geniş örneklem sayısı olması ve diyetsel alışkanlıkların porsiyon ölçüsüne ve tüketim sıklığına göre incelenmesi çalışmanın güçlü yanlarıdır.
Özet
Endometriozis, endometrial glandüler ve stromal dokunun uterin kavite dışında bulunması olarak tanımlanan kronik bir hastalıktır. Genel popülasyondaki prevalansı yaklaşık %10’dur. Endometriozis infertilite, pelvik ağrı, over ve diğer kanserlerin oluşum riskinin artmasıyla ilişkilidir.
Hastalığın erken dönemde asemptomatik olmasından ötürü klinik tanıda gecikme olduğu bildirilmiştir. Bazı tedavi stratejileri bulunmakla birlikte açıklanamayan etyopatolojiye bağlı olarak hastalığa yaklaşımda kesin bir konsensus sağlanamamıştır. Amerika’dan bir grup bilim insanı olan Simmen ve arkadaşları “Annals of Translational Medicine” isimli dergide “ Kırmızı görmek: diyet ve endometriozis riski” başlıklı bir çalışma yayımlamışlardır.
Bu yazarlar, endometriozis gelişiminde diyet alışkanlıklarının etkisini ortaya koymayı amaçlamışlardır. Yağlı diyetin yüksek tüketiminin endometriozis risk faktörlerinden biri olarak kabul edildiğini özetlemişlerdir. Porsiyonların büyüklüğü ve tüketim sıklığı da endometriozis gelişimine katkı sağlayan faktörlerdir.
“Endometriozisin çok yönlü doğası belki de diyette uygulanacak basit değişiklikler ile yönetilebilir ve üreme çağındaki kadınlara kronik hastalığın önlenmesi için beslenme alışkanlıklarını yeniden değerlendirmede etkili bir örnek sunabilir.” diye de eklemişlerdir.
Kaynak Site: endonews.com
Çeviren: Dr. Hümeyra Özkaya
Osmanağa Mah. Osmancık Sok. Betül Han No:8 D:4 Kadıköy, İstanbul, İstanbul
0532 515 69 99
info@endometriozisdernegi.org