Adenomyozis:
Kadın hastalıkları açısından en sık görülen önemli iki sorun anormal kanama ve kasık ağrısıdır. Bu birlikteliğe yol açan önemli bir tanı da “adenomyozis” dir.
Kadın hastalıkları açısından en sık görülen önemli iki sorun anormal kanama ve kasık ağrısıdır. Bu birlikteliğe yol açan önemli bir tanı da “adenomyozis” dir.
Adenomyozis hiçbir yakınma yapmayabilirse de en sık görülen şikayetler şu şekilde sıralanabilir:
Özellikle doğum yapmış olan kadınlarda kasık ağrıları ve beraberinde çok fazla adet kanaması var ise akla gelecek ilk ön tanılardan birisi adenomyozistir.
Bu sıkıntılı durumun nedeni tam olarak çözülmüş değildir. Adenomyozisi açıklamaya yönelik teoriler olmakla birlikte hiçbirisi günümüzde tam olarak adenomyozis gelişimini açıklamamaktadır. Bu teoriler arasında rahim iç zarının kas içine doğru kendiliğinden gelişmesi, doğumun bunu tetiklemesi, doğuştan rahim kası içinde bu odakların bulunması veya bu durumun kök hücrelerden gelişmesi sayılabilir. Adenomyozis ile ilgili en önemli nokta, aynı endometrioziste olduğu gibi östrojenin merkezi rol oynamasıdır. Nitekim östrojenin menopoz sonrasındaki düşük değerleri adenomyozda da genellikle gerilemeye neden olur.
Eğer yukarıda belirtilen yakınmalar varsa adenomyozis tanı olarak düşünülür. Muayenenin önemi büyüktür; normalden büyük ve ağrılı bir rahim bulunası önemli ipuçlarındandır. Tanıda vaginal ultrasonografi en önemli ve en sık kullanılan araçtır. Ultrasonografi ile benzer tanı duyarlılığına sahip bir başka görüntüleme metodu manyetik rezonans görüntüleme (MRI)’dir. Kesin tanısı dokunun incelenmesi iledir. Ancak rahim kasından biyopsi alınması genelde kullanılan bir metot değildir. Genel olarak, rahim ameliyatı sonrası çıkarılmış rahimlerde doku tanısı mümkün olabilmektedir. Kısacası klinik pratikte şüpheli yakınması olan kişilerde yapılan transvaginal ultrasonografi şüpheli durumlarda destekleyici MRI adenomyozis tanısında kullanılan temel yöntemlerdir.
Adenomyozis de, endometriozise benzer şekilde gebe kalmada şansı azaltan bir faktördür. Bu durumun nedeni olarak, adenomyotik odaktan salınan bazı maddelerin bebeğin yuvalanmasına (implantasyon) engel olması gösterilmektedir.
Tüp bebek tedavisi için de adenomyozis mevcudiyeti olumsuz bir etmendir. Genel olarak adenomyozisi olan olgularda uzun süreli (3-6 ay) baskılayıcı ilaçlar ile bu adenomyotik odaklar zayıflatılmakta ve embriyo transferinin bundan sonra yapılmasının başarıyı artırdığı belirtilmektedir.
Maalesef, ademyozisin tıbbi olarak tam bir tedavisi yoktur. Denenen ilaçla arasında hormonal tedaviler ve ağrı kesiciler bulunmakla birlikte bunlar sıklıkla kanama ve/veya ağrı kontrolünün sağlanmasında yeterli olmaz. Ancak son zamanlarda hormon içeren rahim içi araçların özellikle ağrı ve kanamalı olgularda yakınmaları belirgin azalttığına dair veriler bulunmaktadır.
Hangi şikyet ile başvurulduğu önemlidir; eğer tek yakınma kanama ve/veya ağrı ise ilaç denemeleri fayda etmiyorsa, çocuk sayısını tamamlamış çiftlerde rahimin alınması (tercihan kapalı ameliyat ile) önerilebilecek bir tedavidir. Bebek arzusu olanlarda ise rahimin büyümüş kas tabakasından fazlalığı çıkarmak ve rahim kasını tekrar dikmek uygulanan bir cerrahi müdahaledir.
Sonuç olarak, kadın hastalıklarında önemli yakınmalardan olan kanama ve ağrının bir nedeni adenomyozistir. Adenomyozis tedavisiz kaldığında yaşam kalitesini son derece olumsuz etkilemektedir.
Osmanağa Mah. Osmancık Sok. Betül Han No:8 D:4 Kadıköy, İstanbul, İstanbul
0532 515 69 99
info@endometriozisdernegi.org