Çikolata kisti ameliyatı genellikle ağrı şikayeti olan kadınlarda uygulanır. Öte yandan büyük çikolata kisti olan kadınlarda da kist ameliyatı yapılabilir. Fakat çikolata kisti ameliyatı çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerde daha dikkatle planlanmalı, özellikle yumurtalık kapasitesi değerlendirildikten sonra kist laparoskopi ile dikkatli bir şekilde alınmalıdır. Kist ameliyatlarının olumsuz sonuçlar doğurma olasılığı yumurtalıkları zayıf kadınlarda daha fazladır.
Çikolata kisti ameliyatı öncesi en önemli değerlendirme kriteri yumurtalık kapasitesidir. Genellikle ultrasonografi ve kanda hormon testleri (AMH gibi) ile değerlendirilmektedir. Kist ameliyatı esnasında kistin alınması ile birlikte tüm endometriozis odaklarının tahrip edilmesi ve tüplerin değerlendirilmesi önemlidir.
Çikolata kisti ameliyatları sonrasında dikkat edilecek en önemli nokta hastanın şikayetinin ne olduğudur. Yani hasta bize ilk ne şikayet ile gelmiştir onu dikkate almak gerekir. Örneğin hasta dayanılmaz ağrılar nedeniyle endometriozis operasyonu geçirmiş ise ameliyat sonrası ağrının ve hastalığın, kistin tekrarlamaması için bazı tedaviler uygulanabilir. Yapılan çalışmalar ameliyat sonrası iki yıl kadar baskılayıcı hormonal tedavi uygulandığında nüks olasılığının azaldığını veya nüks süresinin uzadığını göstermiştir. Fakat yine de endometriozis hastaları yakın takip edilmelidir, ameliyat sonrası %50’lere kadar nüks olasılığı ifade edilmiştir.
Eğer çikolata kisti ameliyatı sonrası hastanın çocuk istemi var ise baskılayıcı tedaviler ya kısa süreli uygulanır ya da daha doğrusu takip ve yardımla üreme tedavileri yapılarak bir an evvel çocuk sahibi olmaya çalışılmalıdır. Yaşı genç ve yumurtalık kapasitesi iyi olan kadınlarda ameliyat sonrası bir yıl içerisinde gebelik ihtimali yüksektir. Ameliyattan sonra bir yıl geçtiği halde gebelik oluşmadığında yardımla üreme tedavilerine geçilebilir.
Özetle, çikolata kisti ameliyatı sonrası dikkat edilecek en önemli nokta hastalığın tekrarlamaması için baskılayıcı tedavilerin uygulanmasıdır. Bunun süresi net olmamakla birlikte iki yıl uygulanması nüks ihtimalini azaltmakta ya da geciktirmektedir. Çocuk isteyen kadınlarda ise takip ve tedavilerle bir an evvel gebelik oluşmasına çalışılmalıdır.
Osmanağa Mah. Osmancık Sok. Betül Han No:8 D:4 Kadıköy, İstanbul, İstanbul
0532 515 69 99
info@endometriozisdernegi.org