Günlük Beslenme Programı
- Endometriozis enflamatuar (iltihabi özellikli) bir hastalık olması nedeni ile anti enflamatuar (iltihap karşıtı) özelikte alkali diyet ön planda tutulmalıdır.
- Bir günlük diyetimiz nasıl olmalı sorusuna gelecek olursak;
- Gün içinde beslenmenize mümkünse limonlu su ile başlamalı devamında kahvaltınızı bol yeşillikten oluşan gereksiz karbonhidratın olmadığı bol zeytin ve günlük değişen miktarlarda yumurta ve peynirle protein gereksiniminizi destekleyecek bir kahvaltı ile devam edebilirsiniz.
- Ara öğün ihtiyacında aşırıya kaçmamak kaydı ile kuruyemiş ve meyve tüketebilirsiniz. Yine benzer şekilde yoğurt veya ayran tüketebilirsiniz. Mümkünse kalsiyum ihtiyacını yoğurt, ayran ve kefir ile sağlamanızı tercih ediyoruz, süt tüketimini önermiyoruz.
- Gündüz yemeğinizi bol salata ve yanına istediğiniz bir çeşit et ürünü ( balık- kırmızı et- tavuk- hindi ) ile yapabilirsiniz. Et tüketimini haftada 3’ü geçmeyecek şekilde sınırlandırmalısınız. Et tüketiminde özellikle yanına yoğurt ayran seçeneğinin eşlik etmesini ve balık tüketiminden sonra isteğe bağlı olarak ağır metal etkisi göz önüne alınarak tahin tüketimini önermekteyiz.
- Yine benzer şekilde bir ara öğün yaparak farklı besinlerle günü bitirip akşam yemeğini mümkünse saat 20.00’yi geçmeyecek şekilde yemeye ve sebze ağırlıklı bir yemek yemeye özen göstermelisiniz.
- Mümkünse kızartma olmayan, ızgara yada zeytinyağlı beslenmeyi önermekteyiz.
- Yemeklerinizde baharat çeşitlerini kullanabilir özellikle zerdeçal karabiber ve zeytinyağı karışımını yemek ve salatalarınıza eklemenizi önermekteyiz.
- Tahıl tüketimini akşama bırakmamalı tüketmek istiyorsanız da sizde şişliğe sebep olmamış ve beraberinde tükettiğiniz yiyeceklerden daha yüksek randa faydalanmanız için fitik asidi uzaklaştırmak için bir gece önceden kefir yada yoğurt katılmış suda bekletmenizi önermekteyiz.
- Benzer şekilde bir öğününüzü isteğinize bağlı meyve sebze suyu karışımından oluşturabilirsiniz.
- Gün içinde su ağırlıklı, kafein tüketiminin mümkünse minimal tutulduğu bol sıvı tüketimini önermekteyiz.
- Özellikle faydalı olmaları yanında östrojen salgısını arttıran besinleri az tüketmeye özen göstermeliyiz. ( Nohut – bezelye- soya – keten tohumu – rezene- ada çayı- nane – ahududu –maydanoz )
- Gün içinde hazır ve paketli gıdalardan olabildiğince uzak kalmanızı, alüminyum folyoyu besinleri korumak veya ısıtma esnasında kullanmamanızı önermekteyiz.
- Tüm bu öneriler doğrultusunda vücudunuzun besinlere verdiği tepkileri de takip edip kendinizi daha iyi tanıyarak beslenme programınızı düzenlemelisiniz.