Laura Furiosi gençken buzdolabının kapısını açarken çok şiddetli bir ağrı hissetmiş. Avustralyalı kadına doktorlar tarafından apandisit olduğu söylenmiş fakat gerçekleştirilen ameliyat sonrasında bu keskin ağrının kaynağının endometriozis olduğu anlaşılmış.
üç çocuk annesi Furiosi Daily Mail Avustralia gazetesine verdiği röportajda ‘Çok kötü bir ağrıydı, sanki doğum anındaki gibi bir ağrıydı, bu yaşadığım ağrı hiçbir şey ile karşılaştırılamaz. Doktorlar ameliyat esnasında endometriozis odağı bulmuş ve çıkarmışlar fakat tamamen çıkarmadıkları için o içimde örümcek ağı veya bir ot gibi büyüyüp yaygınlaşmış’ diye belirtmiş.
üç çocuk annesi Furiosi birçok kez ameliyat olmuş ve endometriotik odaklar çıkartılmış.
Furiosi ‘ 20’li yaşlarımdaydım ve delirmek üzereydim, sürekli aklımda bu hastalık vardı. Bu hastalık çıktı bağırsaklarıma hatta hiç bilmediğim sakral ligament, Douglas boşluğu gibi vücudumun bazı bölümlerinde olduğunu öğrendim. Bu odakların çıkarılması için ameliyat oldum ve bağırsaklarımın bir kısmıda çıkartıldı. Ameliyattan önce kolostomi açılabileceği bilgisi verildi fakat şanslıydım ki öyle bir vaka olmadım.’ diye söylüyor.
Furiosi gençlik yıllarının hastalıkla geçtiğini, adetlerinde inanılmaz ağrılarının olduğunu ve günlerce yataktan çıkamadığını belirtiyor.
‘ Birgün çok iyi olduğunuzu fakat ertesi gün yürümeye halinizin olmadığı ve kustuğunuzu düşünün.’
Öğretmen olan Furiosi ‘ Bu hissin normal olduğunu düşünmeye başladım çünkü ağrıyla yaşamayı öğrendim. Sürekli içi ağrı dolu çok ağır bir sırt çantası ile dolaştığınızı düşünün.’ diyor.
‘ Güçsüzleştirici bir hastalık, okulda ders anlatırken uykum gelir ve öğle arasında ve akşam eve gelince hep uyurdum.’ diye ekliyor.
Son geçirdiği ameliyata kadar 3 yıldır Furiosi’ye doktorlar tarafından beklide bu ağrısının gerçek olmadığı psikolojik olabileceği söylenmiş.
2016 yılında bir doktor, diğer doktorların endometriozisin o kadar ilerlemeyeceğini söylemesine rağmen Furiosi’nin karaciğerinin altından diyaframına doğru ilerlemiş endometriozis lezyonu tespit etti.
‘Doktorlar diyaframımda kaburgalarıma yapışmış olan endometriozis buldular. Bunun çok ilginç olduğunu, endometriozisin o kadar yukarılara gitmeyeceğini ve beni konsulte edeceklerini söylediler’ diye bir Instagram fotoğrafında belirtiyor.
‘Onlara beni konsulte etmeyin, ben vücudumu tanıyorum, beni tedavi edin dedim ve şuan çok mutluyum’
Furiosi gibi kadınlar bu hastalığın kesin bir tedavisi bulununcaya kadar bu hastalıkla beraber yaşamak zorundadır.
‘Aşırı halsiz oluyorsunuz, gittiğiniz her yerde ağrı hissediyorsunuz. Aklım sürekli diyaframımdaydı ve spazm atakları geçiriyordum, sanki doğum yapıyor gibiydim. 10 kızdan biri bu bilinmeyen hastalığa sahip ve bu nadir bir durum değil.’
Furiosi’ye hiç çocuk sahip olamayacağı söylenmiş olmasına rağmen o 3 kız çocuğu doğurduğu için kendisiyle gurur duyuyor. Kendi gibi acı çeken kızların kendilerini rahat hissetmelerini sağlamak ve hastalıkla ilgili konuşmaları gerektiğini belirtiyor. Bu kötü hastalığa rağmen genç kızların hayatlarında başarılı olmalarını umut ettiğini belirtiyor.
Öğretmen olarak sabah saat 9’dan akşam saat 5’e kadar işte mücadele etmek yerine, kendisi için çalışmaya karar vermiş ve kendisi için bir mayo dizayn etmiş. Daha sonra şirketi büyümüş ve global bir bebek mayosu markası haline gelmiş(Rashoodz).
‘Sizin bir hastalığınızın olması bir yol bulamayacağınız anlamına gelmez. Denerseniz yapamayacağınız bir şey yoktur, sadece sınırları zorlamanız gerekir. Daha fazla ne yapamayacağınız değil, neleri yapabileceğiniz önemlidir.’
‘Ayrıca 6 ay boyunca ilaçlar ile sentetik bir menopoza girdim. Böylelikle Amerika’ya gidebildim ve bazı anlaşmalar yapabildim. Bu aslında üzücü bir durum çünkü bu süreçte çocuklarımı Disneyland’a götürdüm ve çok fazla enerjiktim hatta kimse bana ayak uyduramıyordu ki bu benim için çok değişik bir durumdu.’
Furiosi yeniden ameliyat olacak ve kalan bütün endometriozis lezyonlarının bu ameliyatta çıkarılacağını ümit ediyor.
Furiosi doktorların bütün odakları çıkaracağını ve onun bir daha 5-10 yıllık değil ömür boyu tekrarlamayacağını, hedefinin bu olduğunu belirtiyor.
Belirlenmiş bir elçi sayesinde ‘Endometriozis Avustralya’ derneğine bağışlar arttırılıyor ve hastalıkla ilgili bilgiler dünyaya yayılıyor.
‘İlk tanı konulduğunda keşke benim gibi birini tanısaydım ve yaşadıkları hakkında konuşabilseydim. Keşke birisi bana her şeyin iyi olacağını, neler yapmam gerektiğini ve haklarımı aramam gerektiğini söyleseydi’ diyor.
Bu konuda ne kadar çok konuşursak genç kızların hastalıkla nasıl baş edeceklerini öğretiriz ve farkındalık oluştururuz.
Çeviren: Dr. Salih Yılmaz
Osmanağa Mah. Osmancık Sok. Betül Han No:8 D:4 Kadıköy, İstanbul, İstanbul
0532 515 69 99
info@endometriozisdernegi.org