Çalışmanın Amacı
Skar endometriozisi (sezaryen kesi yeri endometriozisi) rahim ameliyatları sırasında rahim iç tabakasının kesi yerine ekilmesiyle oluşan bir durumdur ve oldukça nadirdir. Skar endometriozis odağında meydana gelen endometrioid adenokarsinomlu bir hastanın tanı, tedavi ve takibi sunulmaktadır.
44 yaşında kadın hasta, 2 kere geçirilmiş sezaryen ameliyatı öyküsü mevcutmuş. Hasta anormal uterin kanama ve sezaryen kesi yerinin altında giderek büyüyen şişlik şikayeti ile bir sağlık kuruluşuna başvurmuş. Karın duvarındaki kitleden ve rahim iç tabakasından patolojik örnekleme (doku örneklemesi) yapılmış. Her iki patoloji sonucunun endometrioid adenokarsinom (rahim kanseri) gelmesi üzerine PET (pozitron emisyon tomografisi)/BT(bilgisayarlı tomografi) ile vücut taraması yapılmış. Başka odak saptanmayan hastaya total abdominal histerektomi (rahim alınması), bilateral salpingo ooferektomi (her iki tüpün alınması) ve sistematik pelvik ve para aortik lenfadenektomi (lenf nodlarının çıkarılması) uygulanmış ve sol rektus kasındaki (karın kası) tümör çıkarılmış. Hastaya ameliyat sonrasında kemoterapi ve radyoterapi uygulanmış.
Hasta 3 yıl takip edilmiş. Ameliyat sonrası 4. yılda yapılan takipte görüntülemede tekrarlayan tümör veya metastaz (uzak organa yayılım) görülmemiş. Hastaya 6 ayda bir takibe devam etmesi önerilmiş.
Özet
Skar yeri endometriozisinin malign (kötü huylu) tümöre dönüşümü son derece nadirdir, tahmini görülme sıklığı %0.3-1.0’ın altındadır ve literatürde sadece birkaç vaka bildirilmiştir. Progresif büyüme gösteren endometriotik odaklarda altta yatan olası malignite düşünülmelidir. Hastanın öyküsü ve biyopsi örneğinden alınan sonuçlar tanı koymaya yardımcı olur ve tanı için görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır. Skar endometriozisi zemininde karsinom teşhisi konan hastalarda sınırları sağlam eksizyon (çıkarım) yapılmalıdır. Bu hastalar için adjuvan tedavi standardize edilmemiştir. Tedavide ameliyat sonrasında ek olarak radyoterapi ve kemoterapi uygulanabilir.
Bu hastalığın 5 yıllık ortalama genel sağkalım oranı %40 olarak bildirilmiştir ve kötü prognoza sahip olduğu bildirilmektedir. Optimum bir tedavi ve yaklaşım için daha ileri çalışmalara ve uzun vadeli sonuçlara ihtiyaç vardır
Kaynak: Sahin O,Tokgozoglu N, Tasci T. Localized endometrioid cancer in the abdominal wall with synchronous early-stage endometrial cancer. Turkish Journal of Obstetrics and Gynecology, 2021, 18.3: 264.
Çeviren: Dr. Eda Üreyen Özdemir
Osmanağa Mah. Osmancık Sok. Betül Han No:8 D:4 Kadıköy, İstanbul, İstanbul
0532 515 69 99
info@endometriozisdernegi.org