Çalışmanın Amacı
Bu çalışmanın amacı, derin infiltratif endometriozis ameliyatı sonrası mesane işeme disfonksiyonunu (fonksiyon bozukluğu) öngörmek için preoperatif (ameliyat öncesi) ve perioperatif (ameliyat zamanında) faktörleri belirlemektir.
Çalışmanın Önemi
Postoperatif (ameliyat sonrası) işeme disfonksiyonu sıktır, neyse ki çoğu durumda sorun geçicidir ancak postoperatif komplikasyonların ciddiyetini etkileyen faktörler az bilinmektedir. Bu faktörlerin bilinmesi hasta eğitimi, ameliyat tekniği ve olası gelişecek komplikasyonların erken tespit ve tedavisi nedeniyle önemlidir.
Çalışmada Ne Yapıldı?
Çalışmanın Sonuçları
Kısa Özet
DİE tedavisinde en iyi uygulama olarak kabul edilen endometriotik lezyonların radikal laparoskopik rezeksiyonunun amacı, ağrıyı azaltmak ve doğurganlığı iyileştirmektir. Bununla birlikte, otonom sinirlerin intraoperatif hasarının mesane disfonksiyonuna neden olduğu ve bunun da artmış rezidü idrara ve kendi kendine kateterizasyon ihtiyacına neden olduğu gösterilmiştir. Bu tür postoperatif komplikasyonlar için öngörücü faktörlerin belirlenmesi çok önemlidir; olası postoperatif işeme disfonksiyonu konusundaki farkındalığın artması, komplikasyonları erken tespit ve tedavi etmeyi mümkün kılar. İlk rezidüel idrar hacmin 220 mL’den fazla olması, TAK’a ihtiyaç duyma riski konusunda farkındalığı artırmalıdır. Ek olarak, intraoperatif ENZIAN sınıflandırması B olarak not edilirse ve en önemlisi bu lezyonun çapı 3 cm’den büyük ise, önemli bir postoperatif üriner işeme disfonksiyonu riski vardır.
Kaynak: Imboden S, Bollinger B, Härmä K, Knabben L, Fluri M, Nirgianakis K, Mohr S, Kuhn A, Mueller MD. Predictive factors for voiding dysfunction after surgery for deep infiltrating endometriosis. J Minim Invasive Gynecol. 2021 Jan 18;S1553-4650(21)00037-6. doi: 10.1016/j.jmig.2021.01.009.
Çeviren: Dr. M. Nilüfer Cimşit Kemahlı
Osmanağa Mah. Osmancık Sok. Betül Han No:8 D:4 Kadıköy, İstanbul, İstanbul
0532 515 69 99
info@endometriozisdernegi.org