Biraz egzersiz yapalım!
Anahtar noktalar
Vurgu:
Önemi:
Ne yapıldı?:
Veri:
8 haftalık egzersiz programından sonra, endometriozisli kadınlar, egzersiz öncesi ile karşılaştırıldığında ağrı şiddeti ve torasik kifozda istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş gösterdi.
Kısıtlılıklar:
Özet
Endometriozisden etkilenen kadınların yaklaşık yarısının hafif ile şiddetli kronik pelvik ağrısı vardır. Klinik olarak, postüral değişiklikler kronik pelvik ağrıdan muzdarip olanlarda sıklıkla görülür. Bu postüral değişiklikler, eşit olmayan pozisyonlar, kısalmalar, antaljik postürler (duruşlar) ve gerilimleri içerebilir. Ayrıca endometriozis, pelvik taban disfonksiyonu ve endometrial implantasyon bölgesinde sekonder kas-iskelet sistemi bozuklukları, (örn. psoas veya lumbar kas sistemi üzerinde kas iskelet sistemi semptomları oluşturan) ile ilişkilidir.
Fizik tedavi, hastalara kaslarını gevşetmeyi öğreterek ağrı döngüsünü kırmaya yardımcı olur ve böylece endometrioziste ağrıyı azaltabilir ve yaşam kalitesini arttırabilir. Düzenli fiziksel egzersiz ayrıca enflamatuar süreçlere karşı koruyucu etkilere sahip olabilir ve östrojen etkisine, overyan stimülasyona ve menstruel kanamanın (adet kanamasının) azalmasına katkıda bulunduğu iddia edilmiştir. Ancak, endometriozisli kadınlarda fiziksel egzersizin yararlı olup olmadığını tespit etmek için kanıt eksikliği vardır. Mısır, Beni-Suef Üniversitesi Pediatri ve Kadın Sağlığı Fizik Tedavi Bölümü’nden “The Journal of Physical Therapy Science” dergisinde Awad ve ark. tarafından yayımlanan bu makale endometriozisle ilişkili postür ve pelvik ağrıda egzersizin etkisini belirlemiştir.
Çalışma planı, hafif veya orta şiddette endometriozis tanısı konmuş bir grup hastayı, egzersiz programından önce, 4 haftalık ve 8 haftalık egzersiz programından sonra karşılaştırmıştır. Aralık 2015-Nisan 2016 tarihleri arasında Bab El-Sharia Üniversitesi Hastanesi Fizik Tedavi Bölümü’nde 26-32 yaş arasında ve VKİ 29 kg / m2 altındaki 20 hasta çalışmaya alındı.
Egzersiz programından önce, başlangıç ağrı şiddeti, 0’dan 4’e kadar olan ağrı şiddeti ölçeği ile ölçülmüştür (ağrı yok = 0, hafif ağrı = 1, orta derecede ağrı = 2, şiddetli ağrı = 3 ve dayanılmaz ağrı = 4). Ölçüm egzersiz programının 4 hafta sonrasında (12 seans) ve 8 hafta (24 seans) sonrasında tekrarlandı. Postural değerlendirme aynı zamanda omurga şekil analizi laboratuvarında torasik kifoz açısı ölçülerek değerlendirildi. Haftada en az üç kez sıklıkta, orta derecede ağır efor şiddetinde, günde 30-60 dakika ve düşük etki tipi içeren egzersiz programı sedanter kadınlar için American College of Obstetricians and Gynecologists kılavuzlarına dayanmaktadır.
Sonuçlar, egzersiz programından sonra endometriozis ağrısının şiddetinde ve postural kifoz deformitesi ile ilişkili torasik kifoz açısından da istatistiksel olarak anlamlı bir azalma olduğunu gösterdi. Bulgular, progresif kas gevşetme eğitiminin hormonal tedavi altındaki endometriozisli kadınlarda ağrı, endişe ve depresyonu iyileştirebileceğini düşündüren önceki çalışmalarla uyumludur. Diğer taraftan, fiziksel egzersizin endometriozis oluşumunu veya ilerlemesini engellemede bir rolünün olmadığı yönünde kanıtlar olduğu da belirtilmelidir.
Kaynak Site: endonews.com
Çeviren: Dr. Işık SÖZEN
Osmanağa Mah. Osmancık Sok. Betül Han No:8 D:4 Kadıköy, İstanbul, İstanbul
0532 515 69 99
info@endometriozisdernegi.org