Foliküler verimlilik oranı (FORT) ve metafaz-II oosit sayısı, yaş, antral folikül sayısı (AFC) ve anti-Müllerian hormonuna (AMH) bakılmaksızın endometriozise bağlı olarak azalır.
Endometriozis en sık üreme çağındaki kadınlarda görülür. Bu yaştaki genel popülasyonda prevalansı %10-15’tir. Bununla birlikte, endometriozis %25-40 prevalansı olan infertil (kısır) kadınlarda daha sık teşhis edilir.
Endometriozis ve infertilite (üreme problemleri) arasındaki ilişkiyi açıklayan kesin mekanizma açıklanmamasına rağmen, bozuk pelvik anatomi, bozulmuş yumurtalık fonksiyonu, değişen mikroçevre, etkilenen endometriyal alıcılık ve embriyo kalitesi en yaygın sorumlu mekanizmalar olarak kabul edildi.
Endometriozisli kadınlarda infertilite en yaygın şekilde yardımcı üreme teknolojisi (ART) yöntemleri ile yönetilir. İn vitro fertilizasyon (IVF) sonuçları, yumurtalık rezervi ve kontrollü yumurtalık hiperstimülasyonu sonrası alınan oositlerin sayısı ve kalitesi ile ilişkilidir. Yumurtalık rezervi, folikül uyarıcı hormon (FSH), AMH gibi serum hormon seviyeleri ve transvajinal ultrasonografi ile ölçülen AFC kullanılarak değerlendirilebilir.
Almanya’da bir grup bilim adamı olan Nicolaus ve arkadaşları “Archives of Gynecology and Obstetrics” adlı dergide “Endometriozis kontrollü ovaryan hiperstimülasyonda; AMH, AFC, FORT, kadının yaşı ve alınan oositlerin sayısından bağımsız olarak over cevabını azaltmaktadır.” isimli bir çalışma yayınladı. 96 kadında, 205 ICSI (intrasitoplazmik sperm injection) döngüsünü çalışmaya dahil ettiler. Endometriozis olan (n=26) ve endometriozisi olmayan (n=70) infertil kadınlarda overyan cevabı karşılaştırırken FORT ve elde edilen oosit sayılarını değerlendirdiler.
Hastalar arasında demografik ve klinik özellikleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. AMH, AFC ve kadınların yaşından bağımsız olarak endometriozisli kadınlarda FORT, alınan oosit sayısı, metafaz II oosit sayısı ve döllenme oranı anlamlı derecede düşüktü.
Kaynak Site: endonews.com
Çeviren: Dr. Tuğba Buket ÇALIŞKAN
Osmanağa Mah. Osmancık Sok. Betül Han No:8 D:4 Kadıköy, İstanbul, İstanbul
0532 515 69 99
info@endometriozisdernegi.org