Çalışmanın Amacı
Endometriozisi olan ve çocuk sahibi olamayan (kısır/infertil) hastalarda tüp bebek tedavisinden (in vitro fertilizasyon-IVF) önce 3 ay süreyle gonadotropin salgılatıcı hormon anoloğu (GnRHa) tedavisi verilmesinin klinik olarak gebelik oranlarına etkisini araştırmak amaçlanmıştır.
Çalışmanın Önemi
Endometriozisli hastalarda GnRHa tedavisi yararları ve aromataz gen ekspresyonu arasındaki ilişkiyi araştıran literatürdeki ilk makaledir.
Çalışmada ne yapıldı?
Çalışmanın sonuçları
Kısa özet
Endometriozisin östrojen bağımlı bir inflamatuar hastalık olduğu ve endometriotik lezyonlarda aromatazın anormal şekilde eksprese edildiği bilinmektedir. Endometriozisli hastalarda foliküler sıvıda daha düşük östradiol ve daha yüksek progesteron seviyeleri olduğu daha önceki çalışmalarda gösterilmiştir. Bu durum da steroidogenezisin (steroid hormon üretimi) oosit çevresini doğrudan etkileyerek bozulmuş oosit kalitesinden sorumlu olduğunu göstermektedir.
Bu çalışmada çalışma ve kontrol grubu arasında folikül sıvısı östradiol ile androstenodion hormon seviyelerinde anlamlı bir fark saptanmamıştır. Ancak testesteron seviyeleri çalışma grubunda önemli derecede düşük bulunmuştur. Ayrıca aromataz ekspresyonunun GnRHa tedavisinden etkilenmediği gösterilmiştir.
Bu çalışmada endometriozisli infertil hastalarda IVF’ten önce 3 ay süreyle GnRHA tedavisi etkisi araştırıldı. IVF’ten 3 ay önce verilen GnRHa tedavisinin gebelik oranlarına ek artış sağlamadığı gösterildi. Embriyo kalitesi, embriyo implantasyon oranı ve canlı doğum oranı açısından GnRHa verilen ve verilmeyen iki grupta birbirine benzer sonuçlar alındı.
Bu çalışmada aynı zamanda GnRHa tedavisi alan (çalışma grubu) ve almayan (kontrol grubu) hastalardaki CYP19A1 gen ekspresyon düzeyleri de kıyaslanmıştır. Çalışma ve kontrol grubunda CYP19A1 gen ekspresyon düzeylerinde önemli bir fark saptanmadı.
GnRHa tedavisi alan grupta, beta-HCG düzeyinin ölçüldüğü gün aynı zamanda östradiol düzeyi ölçüldüğünde östradiol düzeyinin daha düşük olduğu, olgunlaşmamış (immatür) oositin daha fazla olduğu ve embriyonun ise daha az sayıda elde edilebildiği tespit edilmiştir.
Tüm bu sebeplerle endometriozise bağlı infertilitesi olan hastalarda tüp bebek tedavisine başlanmadan önce gebelik oranlarını yükseltmek amacıyla GnRHa tedavisine başlanması önerilmemektedir. Bu konuda eldeki veriler yetersizdir. Endometriozisli hastalarda infertilitenin yönetimi amacıyla ileri düzey yeni çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Kaynak: Elisabet Rodríguez-Tárrega, Ana M Monzo, Ramiro Quiroga, Patrocinio Polo-Sánchez, Pedro Fernández-Colom, Mercedes Monterde-Estrada, Edurne Novella-Maestre, Antonio Pellicer. Effect of GnRH agonist before IVF on outcomes in infertile endometriosis patients: a randomized controlled trial. Reprod Biomed Online 2020 Oct;41(4):653-662. doi: 10.1016/j.rbmo.2020.06.020.
Çeviren: Dr. Merve Didem Eşkin
Osmanağa Mah. Osmancık Sok. Betül Han No:8 D:4 Kadıköy, İstanbul, İstanbul
0532 515 69 99
info@endometriozisdernegi.org