Endometriozisin laparoskopik (kapalı ameliyat) tedavisi ve majör (büyük) komplikasyonların belirleyicileri: retrospektif (geriye dönük) kohort çalışma
İleri derecede endometriozisi olan kadınların laparoskopi sonrasında komplikasyon riskinin arttığı düşünülmektedir, peki bu gerçekten öyle mi?
Anahtar Noktalar
Vurgu:
Önemi:
Ne yapıldı?
Anahtar sonuçlar:
Kısıtlılıklar
· Bu çalışmada incelenen kadınların yalnızca küçük bir yüzdesinde cerrahiyi takiben komplikasyon oluşmuştur ve bu bulguların istatistiksel gücünü sınırlamaktadır.· Benzer olarak, bazı işlemler yalnızca az sayıda hastaya uygulanmıştır ve bu komplikasyon oranındaki bir farkın tespit edilmesini olanaksız kılmaktadır.
Özet
Endometriozisin şiddeti laparoskopi sonrası komplikasyon riskini ön göremez. Bunun yerine, cerrahi işlemin kendisinin zorluğu komplikasyon riskini arttırabilir. “Acta Obstetrica et Gynecologica Scandinavica” dergisinde yayınlanan bir çalışmaya dayanmaktadır.
Endometriozisli kadınlarda cerrahi sonrası komplikasyon riskini etkileyen faktörleri belirlemek önemlidir çünkü operasyonun daha iyi planlanmasına ve aynı zamanda operasyon hakkında hastaların bilgilendirilmesine yardımcı olabilir.
Herhangi bir hasta veya işlem özelliğinin endometriozis cerrahisi sonrası majör komplikasyonları öngörüp öngöremeyeceğini belirlemek için Dr. Jon Einarsson liderliğinde Massachusetts Boston’da Brigham ve Kadın Hastanesi’nde bir araştırmacı ekibi 2009 ile 2016 yılları arasında endometriozis şüphesiyle laparoskopik olarak tedavi edilen kadınlarda retropektif bir çalışma yaptılar. Operasyon sırasında veya sonrasında majör komplikasyonu olan kadınlar ile komplikasyonu olmayanların özelliklerini karşılaştırdılar.
Çalışmanın kapsadığı 7 yıl boyunca toplam 397 hastaya laparoskopi yapıldı. Yüzeyel endometriozisin eksizyonunu (kesilip çıkarılması), derin infiltran endometriozisin eksizyonunu, endometriozisin fulgurasyonunu (endometrial lezyonların yok edilmesinde elektrik akımından gelen ısının kullanılması), histerektomiyi (uterusun (rahim) çıkarılması), overyan kistektomiyi (over kistlerinin çıkarılması), salpenjektomiyi (fallop tüplerinin veya overleri (yumurtalıkları) uterusa (rahim) bağlayan tüplerin çıkarılması), ooforektomiyi (overlerin (yumurtalıkların) çıkarılması) ve bağırsak rezeksiyonunu (kesilip çıkarılması) içermektedir.
Kadınlar operasyon sonrası 2 ay boyunca izleme alındılar. Bu süre zarfında 18 kadında operasyonla ilişkili majör komplikasyon gelişti.
Komplikasyon geçiren ve komplikasyon geçirmeyen kadınlar arasında cerrahi öncesinde hasta özellikleri ve görüntüleme bulgularında majör farklılıklar yoktu.
Adezyonları çıkarmak veya ayırmak için gerçekleştirilen bir cerrahi olan adezyolizis yapılan veya üreterin dış basıdan serbestlenerek açığa çıkarıldığı girişim olan üreterolizis yapılan kadınlarda bu işlemleri geçirmeyenlere göre komplikasyon gelişme olasılığı daha fazladır.
Daha çok sayıda işlem geçiren kadınlarda cerrahi ile ilişkili komplikasyon görülme olasılığı daha fazladır.
Yazarlar, hastalığın şiddetinin değil yapılan işlemlerin türü ve işlemlerin toplam sayısının endometriozis cerrahisi ile ilişkili komplikasyonların riskini öngörme olasılığının daha yüksek oranda ilişkili olduğu sonucuna varmışlardır.
Kaynak Site: endonews.com
Çeviren: Dr. Işık SÖZEN
Osmanağa Mah. Osmancık Sok. Betül Han No:8 D:4 Kadıköy, İstanbul, İstanbul
0532 515 69 99
info@endometriozisdernegi.org