Çalışmanın amacı
Endometriozisle ilişkili over kanserinin orijinini değerlendirmek; over kanseri overyan endometrial kistlerin (OEK) malign transformasyonu sonucu mu gelişiyor, yoksa zaten en başından kanser mevcut muydu?
Çalışmanın önemi
Endometriozisle ilişkili over kanserlerindeki (EİOK) genetik varyasyonlara göre hedefe yönelik tedavinin geliştirilmesi
Çalışmada ne yapıldı?
Bu derlemede endometriozisle ilişkili over kanserinin gelişim mekanizmaları ve ötopik endometriuma odaklanarak EİOK’daki genetik varyasyonlar temelinde hedefe yönelik tedavi değerlendirildi.
Çalışmaların sonuçları
Kısa Özet
Endometriozisin abdominal kaviteye menstrüel kanın retrograd akışı ile oluştuğu düşünülmektedir ve endometriozisin over kanseri için risk faktörü olduğu bilinmektedir. Son bir derlemede endometriozis varlığında over kanseri için riskin 1.42 olduğu rapor edilmiştir. Endometriozis ile ilişkili over kanserinin overyan endometrial kistlerden geliştiği düşünülmüştür ve genellikle endometrioid ve berrak hücreli karsinomdur. Overyan endometriotik kistteki demirin yarattığı oksidatif stresten dolayı kistin zaman içinde malign transformasyonla kansere dönüştüğü hipotezi ileri sürülmüş ancak konfirme edilememiştir. Populasyon temelli çalışmalarda endometriozisin kanserde risk faktörü olduğu bildirilmiş, ancak malign transformasyon ile ilişkisi bulunmamıştır.
Dünya Endometriozis Derneği (World Endometriosis Society=WES) endometriozisli kadınlarda over kanseri riskinin çok düşük olduğunu ve rutin over kanseri taramasının önerilmediğini belirtmiştir. Avrupa Üreme ve Embriyoloji Derneği (European Society of Human Reproduction and Embryology=ESHRE) kılavuzlarına göre de over kanseri riski artmış olsa da over kanseri endişesi nedeniyle yönetim değiştirilmemelidir.
Endometriozisli kadınlarda EİOK çoğunlukla 40’lı yaşların sonlarında ortaya çıkmaktadır, ancak menopoz sonrasında over kanser insidansı artmamaktadır. Endometriozisle ilişkili over kanserinin daha yaşlı kadınlarda daha sık ortaya çıktığı veya menopoz sonrası OEK takip edildiğinde karsinogenezin artttığına dair bir kanıt yoktur.
Overyan endometrial kistler nedeniyle takip edilen hastalarda genellikle ilk yıllarda kanser tanısı konmuş ve bu sebeple EİOK’nin malign transformasyondan ziyade zaten bu hücrelerin en başından kanser olabileceği düşüncesi ortaya çıkmıştır.
Son zamanlarda elde edilen veriler ışığında ötopik endometriumdaki genetik mutasyonların EİOK’nden sorumlu olabileceğine dair düşünce kuvvetlenmektedir. EİOK uzun bir süre boyunca artan gen mutasyonlarının düşük riskli OEK’lerin glandüler epitel hücrelerinin malign transformasyonu sonucu değil, yeterli onkojenik mutasyonu olan endometrial glandüler epitel hücrelerin retrograd akışı sonucu overlere yerleşmesiyle oluşabilir. Bu sebeple takipler sırasında EİOK’nin oluştuğu OEK’lerin başlangıçta kanser olduğu düşünülmüştür. Özellikle kemoterapi rezistan BHOK’da endometrial glandüler epitel hücrelerinin karsinojenik bölge olarak EİOK’de araştırmaların yapılıp hedefe yönelik tedavinin geliştirilmesi gereklidir.
Kaynak: Murakami K, Kotani Y, Nakai H, Matsumura N. Endometriosis-Associated Ovarian Cancer: The Origin and Targeted Therapy. Cancers (Basel). 2020 Jun 24;12(6):1676. doi: 10.3390/cancers12061676.
Çeviren: Dr. Işık SÖZEN
Osmanağa Mah. Osmancık Sok. Betül Han No:8 D:4 Kadıköy, İstanbul, İstanbul
0532 515 69 99
info@endometriozisdernegi.org