Doktorlar Endometriozis semptomlarına çok fazla önem vermemektedir, ancak bu durum doğurganlık çağındaki kadınların %10 unu etkilemektedir.
Endometriozisden etkilenmiş dokularda her ay adet döngüsü boyunca inflamasyon oluşur ve şişer. Endometriozis bir savaş alanıdır. diyor Dr. Tamer Seçkin EFA (Amerika Endometriozis Derneği) kurucusu ve tıbbi direktörü ve Endometriozis Tanısı ve Tedavisi kitabının yazarı.
Tedavi edilmezse, bir kadının üreme hayatında hiçbir zaman iyileşmeyen bir yaradır.
Asıl problem, endometriozisin İrritabl Barsak Sendromu(İBS) ve Pelvik İnflamtuar Hastalık (PİH) ve hatta Premenstruel Sendromu(PMS) gibi pelvik ağrıya sebep olan diğer durumlar ile karıştırılmasıdır. Ve endometriozisli birçok kadının ciddi ve hayat kalitesini kötüye etkileyen semptomları olmasına rağmen bir kısmının her hangi bir şikayeti olmamaktadır.
1- Ağrılı periyodlar
Birkaç tane non-steroid alımına bağlı geçmeyen barsak krampları Endometriozis için belirleyici işaretlerden biridir. Karın ağrıları periyodun birkaç gün öncesinde başlayıp, adet kanamasının ilk gününden sonra sona erer. Günlük aktivitelerden uzaklaştıracak kadar şiddetli olabilir.
2- Yoğun periyodlar
Aşırı kanamalar diğer bir semptom olabilir
3- Uzun periyodlar
Endometriozis ile 1 haftadan uzun olabilir.
4- Ağrılı cinsel ilişki
Erken olgularda ağrı periyod öncesinde olur iken, ileri seviyede olgularda her zaman için ağrı olabilir.
5- Ağrılı barsak hareketleri ve idrar yapma
Barsak semptomları hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Kanama, ishal, barsak krampları, mide bulantısı, rektal ağrı ve rektal kanama olabilir.
6- Mide bulantısı ve yorgunluk
Periyod dönemlerinde ağırlaşan kalıcı bulantı, kusma ve tükenmeye neden olabilir.
7- İnfertilite
Endometriozisli kadınların % 30 – 40 ı EFA ya göre doğurganlık sorunu yaşamaktadır.
Osmanağa Mah. Osmancık Sok. Betül Han No:8 D:4 Kadıköy, İstanbul, İstanbul
0532 515 69 99
info@endometriozisdernegi.org