Çalışmanın amacı
Gonadotropin salgılatıcı hormon agonisti (GnRHa) (bir tür yumurtlamayı baskılayıcı ilaç) ile birlikte veya GnRHa olmaksızın antibiyotik (levofloksasin) tedavisinin intrauterin (rahim içi) enfeksiyonu azaltabileceği ve sonuçta insanlardaki endometrioziste doku inflamasyonu (iltihap), hücre proliferasyonu ve anjiogenezisin (yeni damar oluşumu) azalacağı hipotezinin değerlendirilmesidir.
Çalışmanın önemi
GnRHa ile birlikte ve GnRHa olmaksızın geniş spektrumlu antibiyotik kullanımı ile uterin enfeksiyon riskinin, endometriozis oluşumu ve rekürensinin (nüksünün) ve hastalıkla ilişkili ağrının azalması
Çalışmada ne yapıldı?
Çalışmanın sonuçları
Kısa özet
Bu prospektif gözlemsel çalışma, ilk defa tek doz geniş spektrumlu antibiyotik tedavisinin (GnRHa ile birlikte veya GnRHa olmaksızın) endometriozisi olan ve olmayan kadınlardan toplanan endometrial örneklerde bakteri türlerinin bir kısmının azaldığını göstermiştir. Bu bulgular endometrium ve endometriotik lezyonlarda doku inflamasyonu, hücre proliferasyonu ve anjiogenez azalması ile örtüşmüştür. Çalışmada ayrıca kronik endometrit görülme oranının GnRHa ve LVFX kombine tedavisinden sonra azaldığı bulunmuştur.
Bu bulgular klinik açıdan önemli olup intrauterin mikrobiyal kolonizasyonun azalmasıyla kronik endometrit riski azalacak ve endometriozisli kadınlarda olumsuz reprodüktif sonuçlar azalmış olacaktır. GnRHa ile birlikte veya GnRHa olmaksızın antibiyotik tedavisi endometriozis oluşumu, rekürens ve endometriozisle ilişkili ağrının azalmasında ümit veren bir yaklaşım olabilir.
Kaynak: Khan, Khaleque N., et al. Levofloxacin or gonadotropin releasing hormone agonist treatment decreases intrauterine microbial colonization in human endometriosis. European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology. 264 (2021): 103-116.
Çeviren: Dr. Işık SÖZEN
Osmanağa Mah. Osmancık Sok. Betül Han No:8 D:4 Kadıköy, İstanbul, İstanbul
0532 515 69 99
info@endometriozisdernegi.org