Endometriozis nedir?
Endometriozis, rahmin içini saran dokunun (endometrium), rahmin dışındaki normalde olmaması gereken bir yerde bulunması durumudur. Birincil kadınlık hormonu östrojen tarafından beslenen bu dokular rahmin dışında büyür ve dişi üreme organlarından herhangi birine (rahim duvarı, tüpler, yumurtalıklar), peritona veya mesaneye (idrar kesesi), rektuma yapışabilir ve şiddetli ağrıya, yoğun kanamaya ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Endometriozis, daha az görülse de mesane, barsak, appendiks veya rektumda da bulunabilir. Üreme çağındaki her on kadından birini etkiler ve geç tanı ve tedavi alabilir.
Endometriozise ne sebep olur?
Günümüzde endometriozisin ne sebebi ne de kesin tedavisi bilinmemektedir. Genetik, immünolojik ve hormonal sebepleri içeren birçok faktör sorumlu tutulmaktadır. Ailesel olma eğilimindedir. Östrojen baskınlığı ile belirgindir ve bağışıklık sisteminin bozulması ile bağlantılı olduğu düşünülmektedir.
Endometriozise tanı koymak neden bu kadar zor?
İstatistikler şok edici- belirtilerin başlangıcından itibaren tanı konması ortalama 10 yıl sürebilir.
Ancak aynı zamanda endometriozis açıkça yok sayılan bir model de oluşturur. Endometriozis zamanla kötüleşir, pelvik ağrı git gide artar. Sadece adet ağrısı olarak başlayan şey, sonrasında adet öncesi ağrı, adet sonrası ağrı ve sonunda kronik pelvik (kasık) ağrı olur.
Endometriozis Tehlikeli Midir?
Tipik olarak endometriozis odakları yapışıklıklara sebep olur ve organlar birbirine yapışır. Örneğin, mesane veya barsak rahime yapışır ve barsak rahatsızlığına ve ağrıya neden olabilir. Geniş endometriozis odakları her ay kendi içine kanayabilir ve ciddi dismenoreye (ağrılı adet görmeye) ve ovulasyon (yumurtlama) sırasında bitik düşüren ağrıya sebep olabilir.
Endometriozis hayati organlara yerleşmediği takdirde hayatı tehdit eden bir durum değildir. Ancak, fertiliteyi azaltabilir ve kansızlık, İBS, bitkinlik, vücut ağrısı ve düşük bağışıklık yapmak suretiyle bir kadının refahından şiddetle ödün verdirebilir. Ağrı sürekli bir refakatçi olduğunda, yaşam kalitesini düşürür ve ders, iş ve ilişkilerde olumsuz etkiler yaratır.
Endometriozis Nasıl Tedavi Edilebilir?
Tüm hormonal seçenekler eğer menopozdan önce kullanımı durdurulursa belirtiler neredeyse kesin olmak suretiyle geri gelir.
Gelecekte Ne Olacak?
Östrojen ana suçlu olarak görülüyor ve bu hormonun bastırılması en etkili tedavi olarak görülüyor. Eksizyon cerrahisi ile östrojeni baskılamayı kombine etmek, en azından teorik olarak işe yaramalıdır. Her ne kadar östrojen kadınlığın özü ve yaşamın iksiri olsa da. Vücudumuzun bu kritik parçasının değiştirilmesi, bastırılması ve ortadan kaldırılmasının yer aldığı bir tedavide olumsuz sistemik yan etkiler olmadan olmaz. Araştırmalar, daha az invazif ve daha kesin bir tedavi bulmaya çalışmaktadır.
Doğal Tedavi Arayışı
Sağlıklı Taze Bir Diyet:
Doğal yaklaşım, eğlenceli gıdaları (şeker, alkol, kafein, doymuş yağlar) kısıtlamak için muazzam bir öz denetim gerektirir.
Bu diyetin ve yaşam biçiminin ayrıntıları endometriozis.org ’da mevcuttur.
Sonuç
Endometriozis, kadınların fiziksel ve zihinsel sağlıklarına çok geniş kapsamlı sonuçlar veren esrarengiz bir durumdur. Doktorların semptomlara olan duyarlılığını ve empatisini artırmak, hastaları erken yaşlardan itibaren belirtilere karşı uyarmak ve eğitmek kilit unsurdur.
Kaynak Site: http://lateinlifetravelblogger.blogspot.com.tr/2018/02/endometrisis-for-dummies.html
Çeviren: Dr. Ayşegül Mut
Osmanağa Mah. Osmancık Sok. Betül Han No:8 D:4 Kadıköy, İstanbul, İstanbul
0532 515 69 99
info@endometriozisdernegi.org