Çalışmanın Amacı
Derin infiltratif endometriozisin (DİE) bir formu olan idrar yolu endometriozisinin (İYE) ameliyat sonrası sonuçlarının bildirilmesi amaçlanmıştır.
Çalışmanın Önemi
İnfiltrasyon (derinlere nüfuz etme) arttıkça ağrı oranının arttığı, mesane (idrar torbası) ve üreter (idrar yolu) endometriozis tedavisinin uzun dönem sonuçlarını göstermesidir.
Çalışmada ne yapıldı?
Çalışmanın sonuçları
Kısa özet
Genel popülasyonda (nüfus) yaklaşık %5-10 oranında görüldüğü bilinen endometriozis, yüzeyel/derin infiltratif/overyan (yumurtalık) endometrioma (çikolata kisti) olmak üzere üç grupta incelenmektedir. İnce bağırsaklar, üriner sistem, uterosakral bağ ve vajina etkilenebilmektedir. İYE olgularının büyük çoğunluğunda ise mesane ve üreter yerleşimi sık görülmektedir. Literatürdeki diğer çalışmalara göre DİE cerrahisinde komplikasyon oranı yüksek olabildiği için alanında uzman ekip tarafından cerrahinin uygulanması ve multidisipliner yaklaşım önerilmektedir. Bu çalışmada ise ameliyat sonrası dönemde DİE’deki önemli belirtilerden olan ağrı şiddetinde belirgin bir azalma olduğu gösterilmiştir. Cerrahi öncesi medikal (ilaç) tedavi almış ancak şikayetleri gerilememiş olgularda uygulanan cerrahi sırasında endometriotik nodülün tamamen çıkarılması ile şikayetlerde belirgin bir azalma olduğu saptanmıştır. Mesane tutulumu gösteren endometriozis olguları tüm endometriozisin %12’lik dilimini oluşturmaktadır. Mesane tutulumu gösteren DİE olgularının yaklaşık %50’sinde daha önceden ameliyat geçirmiş (sezaryan vb) olmak risk faktörü olarak öne çıkmıştır. Üreter tutulumu gösteren İYE olguları sıklıkla belirti göstermeyebilir; ancak yan ağrısı ve tekrarlayan sistit (mesane iltihabı) bulguları yanı sıra böbrek fonksiyonlarını azaltacak kadar ileri düzeyde hasara da neden olabilmektedir. Bu çalışmada üreter tutulumu gösteren DİE olguları yüksek oranda saptandığı için cerrahi öncesi mesane gibi üreterlerin de incelenmesinin önemi vurgulanmıştır. Endometriotik lezyonun 3cm’den küçük olduğu mesane tutulumlu İYE olgularında, tanıda kullanılan USG ve MRI (manyetik rezonans görüntüleme) yöntemlerinin yardımı kısıtlı olabilmektedir. Bu yüzden İYE’den şüphelenilen olgularda sistoskopi (idrar yollarının kamera ile görüntülenmesi) tanıda ilave yarar sağlayabilmektedir. Endometriozis medikal tedavisiyle şikayetlerin tam olarak geçmemesi veya yüksek tekrarlama oranı sebebiyle ilaç tedavisinin etkisi sınırlı olabilmektedir. Bu yüzden cerrahi tedavi daha etkili kabul edilmektedir. Ancak cerrahiyle endometriotik nodülün çıkarılması sonrası ağrının azaltılması için veya tekrarlama oranını azaltmak amacıyla hormonal ilaç tedavileri kullanılabilmektedir. Endometriozis tedavisinde geniş çaplı veya kısıtlı cerrahi yaklaşımın kararında preoperatif hasta bazlı değerlendirme (yaş, çocuk doğurma isteği gibi), şikayetlerin şiddeti ve cerrahın tecrübesi etkili olmaktadır. Tecrübeli cerrahi ekip ile laparoskopik cerrahi uzun dönemde yüz güldürücü sonuçlar verebilmektedir.
Kaynak: Management of Urinary Tract Endometriosis Patients by Gynecologists. J Turk Ger Gynecol Assoc. 2021 Jan 4. doi: 10.4274/jtgga.galenos.2020.2020.0054. PMID: 33389930
Çeviren: Dr. Merve Didem Eşkin Tanrıverdi
Osmanağa Mah. Osmancık Sok. Betül Han No:8 D:4 Kadıköy, İstanbul, İstanbul
0532 515 69 99
info@endometriozisdernegi.org